Европа е родното място на метрото – първата железница в света е

...
Европа е родното място на метрото – първата железница в света е
Коментари Харесай

Подземно приключение: Пътеводител за метро пътуване в европейските градове

Европа е  родното място на метрото  – първата железница в света е открита през далечната 1863 година в Лондон. Тогава на 10 януари потегля първият трен по подземната железница сред „ Падингтън “ и улица „ Фарингдън “.

Почти два века (без малко) по-късно  Европа се радва на извънредно добре развита метро система . Пътуването в подземните железници може да бъде едно от  най-вълнуващите завършения  за всеки екскурзиант на Стария континент, още повече, че някои от  станциите са същинско ретро украшение .

Сега ще ви разкажем за комплицираните метро системи, свързващи антични и съвременни градове (например Рим или Прага), всяка със своите неповторими характерности.  Тук ще намерите цялата информация , която ще ви е нужна за пътешествието ви – от карти до цени и написания, по какъв начин може да плащате в подземните железници на огромните европейски градове и най-много – по какъв начин да не се загубите в тях.

От всички централни европейски столици, в  Рим  имат най-малкото метро, което е едвам с три линии. Въпреки това с влакчетата може да достигнете до много места из огромния град, както и в някои околни покрайнини.

Много е значимо преди да се отправите на странствуване да  ревизирате европейската карта на метрото , с цел да видите къде се намират станциите в града, който посещавате. Например системата на  парижкото метро има забележителните 16 линии . Ако пътувате отвън тези региони, тогава ще се наложи да ползвате и рейс, локален трен или районни влакове.
 

 metro
iStock

 

Във всички европейски столици билетите за метрото се продават на  билетни машини в метростанциите . Там несъмнено има будки за билети, само че не ви съветваме да разчитате на тях – множеството работят с лимитирано работно време единствено през светлата част на денонощието и почиват уикендите, както и на формалните празници. Отделно нямате никаква визия дали продаващият билети против вас ще приказва британски или различен език, който владеете.

Почти на всички места има и  безконтактни презареждаеми карти  за пътешестване. Може да ползвате вашата  дебитна/кредитна карта или мобилния си телефон , с цел да си закупите метро пас.
 

 metro
iStock

 

В Париж действа  Navigo Easy pass , в Лондон  Oyster Card , а в Испания имат  T-Mobility . Може да натиснете на всеки от линковете, с цел да ревизирате какъв брой ще ви коства пътуването в тези градове.

В Рим пък може да си купите билет за 24, 48 или 72 часа, като те могат да се употребяват както в метрото, по този начин и рейсовете и трамваите.

В доста от по-малките градове в Европа ще ви излезе по-изгодно да  пътувате със сет от 10 билета , вместо да си купувате еднократно билетче. Най-добре преди да потеглите за дадена страна, авансово да се допитате до Гугъл за цените на пътуванията с метрото и кои варианти ще бъдат най-бюджетни за задачите ви.

Как да намерим къде е метростанцията
 

 metro
iStock

 

Започнете с помощта на  Гугъл Maps,  за да видите местоположението на метростанциите. Те се разпознават с буквата „ М “ и нормално са в алено.

В Европа входът на станциите е ясно обозначен с  надпис METRO .

Всяка метростанция има към входовете или вътре  карта за по-лесно насочване . Преди да напуснете хотела или квартирата си, би трябвало да потърсите системата на метрото, да изтеглите локално приложение и по опция да отпечатате копие на картата на метрото (просто ако телефонът ви се повреди или се изгуби).

Как става влизането през перилата
 

 metro
iStock

 

Тази част е много лесна. Ако имате  карта за метрото , просто би трябвало да я сканирате и да преминете през вратите. Ако употребявате книжен билет, тогава го подавате в машината с лентата надолу. По-модерните системи ще разчетат баркода, а в по-старите станции е допустимо системата да „ засмуче и да изплюе “ билетчето. Задължително  пазете билета до края на пътуването,  защото ще би трябвало да го покажете при инспекция на контрольорите.

Как да се ориентирате на кое метро да се качите

Това евентуално ще бъде едно от най-важните неща, които ще би трябвало да овладеете, за да  се научите  по какъв начин да употребявате метрото в огромните европейски столици. Как да разберете на кое метро да се качите в целия този дребен безпорядък?!  Всяка линия на метрото има собствен цвят и номер . Тук в помощ ще ви дойдат картите, които ще откриете на стените на метростанциите.

За да разберете  в коя посока се движи влакът , би трябвало да погледнете къде свършва крайната му спирка. След като знаете крайната дестинация на тази линия, тогава ще знаете и кой знак да следвате, с цел да намерите вярното метро.
 

 metro
iStock

 

Потенциални неточности в метрото, които да избягвате

Не е нужно да ги научите по сложния метод, нали?!

Какво да вземем за пример да извършите, в случай че по нехайство или комплициране си  изпуснете спирката ? В никакъв случай не оставайте в мотрисата до крайната спирка. Първо тъй като пътуването може да продължи прекомерно дълго, само че също по този начин имайте поради, че в някои европейски столици ще би трябвало да слезете от мотрисата наложително на нейната последна спирка. И ще се наложи още веднъж да се прекачвате…

Винаги  проверявайте до какъв брой часа работи метрото  и по разписание в какъв брой ще дойде  последният трен . Това важи за формалните празници и дните през уикенда, когато доста постоянно има смяна в разписанията. Така де, не желаете да плащате няколкостотин евро за такси, тъй като метрото към този момент не върви.

Ако не е жизненоважно за вас, най-добре да  избягвате да се движите в огромните столици с метро в час пик . Това може да се окаже не изключително прелестно прекарване в претъпканата мотриса с бързащи за работа парижани или лондончани.

В случай, че  имате среща или гоните значимо събитие , тогава си дайте 20-30 минути задатък и тръгнете по-рано. Особено, в случай че за пръв път ще ползвате подземната железница на този град – в никакъв случай не се знае дали няма да имате проблеми с заплащането на пътуването или пък дали няма да се загубите в дебрите на метрото, сменяйки линиите.

Bon voyage!

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР